Címlap » Velünk történt » 2013 » Nyári élményeink - 2013

Szilvásváradi élményeink

TÁBOROZÁS 2013.

„Ahhoz, hogy az álmaink megvalósuljanak, először elő kell csalogatni azokat.”

A Fészek Gyermekvédő Egyesület Gyermekek Átmeneti Otthona 2013. július 15. – 20. közt  Szilvásváradon az Élménybázis Ifjúsági Szálláshelyen szervezhette táborozását pályázati támogatás, illetve nagylelkű adományozók jóvoltából.

Először is nagyon szépen köszönjük a lehetőséget és a támogatást!

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a program beszámolóját:

2013. július 15-én indultunk hatalmas várakozás és izgalmak közepette Szilvásvárad irányába. Az út hosszú volt ugyan, de gyönyörű volt a táj és jó a hangulat, így nagyon gyorsan elröppent. Első napon azt találta ki a táboroztató két felnőtt, hogy közvélemény-kutatást rendeznek – kinek milyen óhaja-sóhaja-kívánsága lenne, amit a táborban szeretne megvalósítani. A vállalkozás bátor volt, de remekül sült el, mert a hét végére mindenki vágyát (egy kívánságát) sikerült teljesíteni.

Hisszük, hogy „amit az emberi elme meg tud álmodni, azt meg is lehet valósítani … Ahhoz, hogy az álmaink megvalósuljanak, először elő kell csalogatni azokat.” Mi erre vállalkoztunk és nagyon remekül sikerült a dolog J

Ezeknek a gyerekeknek különösen nagy szüksége van arra, hogy higgyenek a „csodában”, abban, ha erősen akarnak valamit, és tesznek is érte, az valóra is válhat és tudják azt, hogy ezért érdemes tenni.

Az egy hét alatt tábori naplót vezettünk, melyből szeretnék részleteket bevenni a beszámolónkba, hogy kicsit megpróbáljuk az élményeket, a gyerekek örömét bemutatni Önöknek.

Képekben

2013. 07. 15. Hétfő:

Végre elérkezett az indulás ideje. Előző éjszaka nem volt könnyű az izgalomtól alvásra bírni a gyerekeket. Hosszú utunkat verőfényes napsütés kísérte. Szilvásváradra érkezve finom gőzölgő ebéd várt bennünket a táborhelyünk közelében lévő étteremben. Különleges volt minden lakónak étteremben étkezni, hisz többen a gyerekek közül életükben először jártak/ettek ilyen helyen. Kihívás is volt, hisz megfelelő viselkedést vártak el tőlünk. Ebéd után megterveztük a napirendet és a heti programot – mindenki papírra vethette egy tábori kívánságát; majd felfedeztük a tábor területét, játékait. Tájékozódó versenyt rendeztünk Szilvásváradon, majd vacsora után hatalmasat sétáltunk. A szálláshelyünk kifogástalan, kényelmes volt faházban négyágyas szobákban, fantasztikus környezetben.

2013. 07. 16. Kedd:

Eldöntöttük, már az érkezésünkkor, hogy minden reggelünket zenés tornával fogjuk kezdeni, mely programnak a kulcsa az volt, hogy felelősöket neveztünk ki, a zene és a torna irányításának feladatára. Zenére ébredtünk és kicsattanó örömmel tornázott a csapat. Reggelit követően a Szalajka-Völgybe indultunk kirándulni kisvasúttal, majd gyalogtúrával az Ősember-barlanghoz. Fagylaltozással jutalmaztuk a kiváló túrázókat (mert egy kívánság arról szólt, hogy két gombóc fagyit ehessen egy tölcsérben egyik kis lakónk).

A vissza-utat gyalog tettük meg, mely sok érdekességet tartogatott: pisztrángtenyésztő tavak, fakitermelés, interaktív múzeum, pihenőház emlékkönyvvel, sok kis állat és növény – madarak, halak és szarvasok, amiket etettünk is.

Ebéd után a csendes pihenőn szinte mindenki elaludt – jól elfáradt a csapat; de a bobozás hallatán (ami szintén egyik lakónk kívánsága volt) kipattantak a szemek és örömmel vettük ismét nyakunkba a várost. Mindenki háromszor csúszhatott a száguldó szerkezeten – a kisebbek felnőtt ölében, a nagyobbak önállóan mehettek. Vacsora után egy kis kézműveskedés és beszélgetés következett, majd éjszakai foci és túra a nagyobbakkal, miután a kisebbek elaludtak. Egy nagyfiú azt mondta, ez volt élete legjobb napja!

07.17. Szerda:

Fárad a társaság, ezen a reggelen már senki nem ébredt korán, sőt a reggeli tornához külön kérvény szükségeltetett. A reggeli után egyből a kalandparkba mentünk, ahol ki-ki életkorának és bátorságának megfelelő pályát választhatott. Kis idő elteltével mindenki nagyon élvezte az ügyességi próbatételt. Volt benne falmászás, kötélpályák, csúszópálya, egyensúly-gyakorlat, ügyességi feladatok. Külön kívánságra trambulinozhatott is a csapat.  Mindenki olyannyira élvezte, hogy rábeszélték a felnőtteket, hogy ebéd után is térjen vissza a csapat. A vacsora előtt újabb kívánság teljesülhetett: íjászkodhatott az egész csapat. Isteni finom volt az ellátásunk – mindenki degeszre tömhette magát. Vacsorát követően a kicsik nyugovóra tértek a nagyobbak egyik táborvezetővel pedig éjszakai túrára-bátorság-próbára indultak, melyet nagyon vártak és élveztek. Helyesen viselkedtek, rengeteget nevettünk.

07.18. Csütörtök:

A reggel egy kicsit álmosan indult. Tartalmas reggelit követően gyalogtúrára indultunk – cél a Milleniumi kilátó volt. Közösen szurkolt a csapat egy kisfiúnak, aki a tériszonyát leküzdve feljött a kilátóba. Lefelé megint kívánságot teljesítve óriás-rollerrel jöttünk, mely mindamellett, hogy hatalmas élmény volt, komoly bátorság próba és sport. Ezután a kalandparkban lézerharcoltunk – ez volt a nap fénypontja.
Hazafelé jövet két nagy dinnyét vásároltunk, melyet csendespihenő után fogyasztottunk el. Mindenki annyit ehetett, amennyi csak belé fért! Délután a Lipicai ménest tekintettük meg és mindenki lóra pattanhatott. Többen is voltak, akik féltek a lovaktól, de végül mindenki felült a hátára – mindnyájunknak hatalmas élmény volt (fontos néha leküzdeni a félelmünket és megtapasztalni – bízni a másikban, még ha az egy állat is). Esti beszélgetés és társasjáték – móka, kacagás volt a nap végén.

07.19. Péntek:

Ezen a napon is ébreszteni kellett a társaságot. Muszáj volt reggelizni indulni és előtte a tornát sem hagytuk ki. Egy újabb kívánság teljesítésére adtuk a fejünket: a közeli Bélapátfalvára indultunk, ahol egy zseniális vidámpark van. A gyerekek kedvükre játszhattak: volt óriás csúszda, dodgem, gokart, vízi-dodgem, ugráló, célba lövés, ringlispíl, centrifuga, kisvonat, stb. Hatalmas élmény és remek program volt ez. Délután kézműveskedve pihentünk egyet, csapatépítő játék és sportvetélkedő volt a program. Este a tábortűznél újabb kívánságra derült fény – többek kérésére pille-cukrot sütöttünk szalonna helyett a tűznél. Volt zene, ének, tánc mulatozás. Búcsú-estet tartottunk. Elénekeltünk néhány népdalt, Fészkes-indulót költöttünk. És volt általunk összeállított Szilvásvárad-totó, melyet a tábortűz mellett értékeltünk ki. Kisebb ajándékokkal jutalmaztuk azon fiatalokat, akik a legtöbbet megjegyezték Magyarország eme szép vidékéről. Az a kívánságunk, hogy sose érjen véget ez a tábor, nem teljesülhetett.

07.20. Szombat

Elérkezett a csomagolás pillanata. Reggelit követően, hogy méltón zárjuk a tábort, Egerbe mentünk strandolni. Az időjárás maximálisan megfelelt annak – a hét legmelegebb napját jósolták szombatra –  hogy a nap nagy részét a vízben töltsük. A kis csapat addig élvezte a úszkálást, pancsolást, csúszdázást, míg lehetett. Itt fogyasztottuk el ebédünket, majd a késő délutáni órákban haza indultunk.

Képekben

“Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.”

(Antoine de Saint-Exupéry)