Címlap » Velünk történt » 2013

Segít a dal... - Mikulás napi koncert

Csige-Horváth-Petrovics:Segít a dal

Tax & Roll együttes

Nevük alapján akár Amerikából is ide röppenhettek volna, de jóval közelebbről érkeztek. A Tax & Roll ugyanis 1998-ban csupa APEH-alkalmazottból alakul. Innen a név is – az adót (Tax) összehozzák (&) a rock’n rollal (Roll). Ne izguljon a Nagyérdemű, nem lesz adóellenőrzés. Az öttagú Együttesben – a hosszú életű rock-csapatokra jellemző tagcserék folytán – már csak egy zenész képviseli az adóhatóságot.

Kis rock-történet! Egy 1998-as „apehos” főosztályi karácsonyi összejövetel vége felé előkerül a lemezjátszó, és a klasszikusok hallgatása közben a két alapító tag, Benedek Péter (basszusgitár, ének) és Horváth István (dob) elhatározza, játszani is kell! A játszótársak sorába – a mostani tagok közül – először Hajnal Zoltán (szintetizátorok, ének) lép, majd néhány év elteltével az átigazolási időszakot Petrovics Zoltán (gitár, ének) és Siklósi Iván (gitár) zárja. Négy jogász és egy mérnök péntekente - hátrahagyva civil szakmáját zenekari próbára indul ...

Először adóhivatali rendezvényeken játszanak, bizonyítva, igényes rockzenére is lehet táncolni, majd 1999-ben létrehozzák első klubjukat a Vasas stadion tőszomszédságában épült Santa Fé Music Pub-ban. Stílszerűen a klubbot Mészöly Kálmán nyitja meg, az évek során vendégük - még aktív bajnokként - Kovács Kokó István, eljön Debreczeni Ferenc (Ciki) az Omegából, aki egy nagy beszélgetés után a Zenekarba is beszáll, dobolja a Csillagok útján-t. Egy másik korszakban a közönség már a többszörös világ- és Európa-bajnok kajakost, Benedek Dalmát faggatja, akinek Édesapja a basszusgitáros. Az Együttes aktuális székhelye a az ORI - Beszkárt Büfé (Bp., VII. Akácfa u.). Itt rendeznek Rock and roll nőnapot és a leghosszabb napvilágot ünnepelve felcsendült - vagy inkább a dobhártyába hasít - a Szent Iván-éji zene. 2012-ben az 50 éves Omega előtt tiszteleg az Együttes a visszatérő Debreczeni Ferenc vendégjátékával.

A Tax & Roll rendszeresen szervez Mikulás-koncertet, majd jön az ötlet, segítsenek is a zenével. 2005-től először a Kecskeméti SOS Gyermekfalu kis lakóit támogatják. Házhoz is mennek, Rock & roll Gyermeknapot rendezve ifjú közönségüknek, akik - szeretetük jeléül - "levetkőztetik" az Együttest. A zenekari pólókért cserébe  engednek csak utat az Együttes kocsijának. Több saját szerzeményük közül a Gyermekeknek köszönhetően kerül lemezre a Segít a dal c. szám, amelynek ősbemutatója az RTL Klub reggeli műsorában került sor.

A Tax & Roll a Kecskeméti Gyermekfalu hivatalos támogatója lesz és barátsággá érik az ismeretség Tóth Csabával, a Gyermekfalu igazgatójával. Követik is őt a váltásban - először a Názáret Szociális Szolgáltatóhoz, majd 2013-ban a Fészek Gyermekvédő Egyesülethez. Mikuláskor - az Együttes 15. születésnapi koncertjén - először csendül fel a Fészek Lakóiért a Segít a dal.

Szól majd a refrén:

Segít a dal – SOS,

Egy lelket megmenthetsz,

Itt a Földön, fenn az égnek.

Segít a dal – SOS!

Egy lelket megmenthetsz,

Embernek – az emberiségnek.

Csige-Horváth-Petrovics:Segít a dal

Jöjjön el, Önnel még gazdagabb lesz a Kórus.

.