Jelenlegi hely

Címlap » Az én történetem...

Minden gyerek megérdemli a jót.

A kedves, szerény anyuka egy gyönyörű, fekete szemű kislánnyal érkezik. A gyerek egy percig lesi a hangyákat a fák között, majd elkéri a tollat, rajzol, számokat diktál… pár perc múlva már köveket akar dobálni, de könnyen meggyőzzük, hogy inkább gyűjtse őket. Eleven, de szófogadó; meg-megpróbálkozik ugyan a hisztivel, majd szinte másodpercek után magától abbahagyja, mintha eszébe jutna, hogy ez nem szokott bejönni.

 

 

Csak a jót láttam nála…

 - Amikor Anyukám nem tudta már tovább nevelni, az öcsém nevelőszülőhöz került. Én már nagykorú voltam, s amikor meglátogattam, elbűvölt a légkör, ami ott fogadott. Egy más világba csöppentem: Irénke néni mindenkivel megtalálta a hangot, Anyukámat is próbálta segíteni, afféle kedves tyúkanyóként figyelt mindenkire. Nagyon szerettem ott. Ő vetette fel, hogy végezzem el a tanfolyamot – így került hozzám az öcsém, aki ma már nagykorú.

Az anyuka időközben párra talált, s kiderült, nem születhet saját gyerekük. Mivel volt már tapasztalata a nevelőszülőségről, a párja támogatásával újra jelentkezett. Először egy másfél éves kisfiú került hozzájuk, aki szerelem volt első látásra – ő most tízéves.

- Ápolónőként dolgoztam, de tönkrement a térdem, nem folytathattam tovább. Adminisztratív munkakörbe kerültem volna, de sorsszerűen épp ekkor érkezett egy újabb kiajánlás: két kislány, testvérek, roma szülők gyermekei – a gyerekeket választottam. 

 

Most sem döntenék másképp

- A nagyobbik három és fél éves volt, a kicsi tizenegy hetes - vele most ötévesen éljük a kétéves dackorszakot. Nagyon le vannak maradva, s az óvodában töltött év alatt ez a lemaradás tovább nőtt – nem kapták meg a szükséges fejlesztéseket, s most állapították meg róluk az enyhe értelmi fogyatékosságot. Visszük majd őket szakemberekhez, keressük a megoldásokat, de ha most kérdeznék meg, hozhatják-e őket, most is igent mondanék. Minden gyerek szerethető és megérdemli a jót. Hiszem, hogy a példa van olyan erős, mint a genetika, és azt viszik tovább, amit nálunk látnak, tőlünk tanulnak. A felmerülő problémák megoldásában és kezelésében pedig a többi nevelőszülő nagyon sokat segít, vannak lehetőségek a tapasztalatok megosztására, esetmegbeszélésekre.

 

Az igazi gyökerük a családjuk

- Szoktam mondani, hogy milyen jó nektek, hogy két apukátok és két anyukátok is van! – meséli az anyuka, akire a vér szerinti szülők eleinte féltékenyek voltak, de ez már elmúlt. Közös programokat, szülinapokat szerveznek, fontos a kapcsolattartás, hogy legyenek a gyerekeknek gyökereik. 

- A nevelőszülőnek el kell fogadnia, hogy az elsődleges cél az, hogy a gyerekek visszakerüljenek az eredeti családjukba. Ha ez megtörténne, nagyon fájna a szívem… akkor várnék egy kis időt, hogy nyitott szívvel tudjak újra egy gyerekhez fordulni, de mindig nevelőszülő szeretnék lenni.

Lejegyezte: Szél Szilvia

 

Kapcsolat

Fészek Gyermekvédő Egyesület

Székhely:

2030 Érd, Karolina u. 3.
Tel/fax: 0623/375-843
Mobil: 0670/382-6484
www.feszekegyesulet.hu
info@feszekegyesulet.hu

Bankszámlaszám:
11742111-20027928

IBAN: HU54 11742111-20027928-
00000000

Adószám:
18663664-1-13

Telephelyek:
2030 Érd, Alsó u. 52.
1105 Budapest, Mádi u. 15.
6060 Tiszakécske, Déryné u. 14.
2740 Abony, Csiky Gergely u. 3.
 

Támogatások

3. Jótékonysági Futás

Videó a  "Jótékonysági futás a Fészek Gyermekek Átmeneti Otthona javára 2017." - eseményéről

Belépés