Címlap » Velünk történt » 2012

Hétvégénk Nyíregyházán

Szálka Tiborné beszámolója a Nevelőszülői Gondoskodás Országos Találkozójáról, ahol a Fészek Egyesület nevelőszülőjeként Év nevelőszülője díjban részesült.

Junius 21 és 22.-én lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk a Nyíregyházán a Nevelőszülői Gondoskodás Országos Találkozóján, a teljes pereputtyom és én Csipák Irénke kíséretével.
Nagy össznépi rászervezéssel (kutya,csirke,nyúl, ne érezze magát elhagyatva) elindultunk és pár órai utazás után megérkeztünk.
Nagyon gyönyörű város, gyönyörű ős-fás erdei részére szólt a meghívónk, egy kicsi de kényelmes, tiszta szállodába.

A berendezkedés utáni ebéd bőséges volt és finom, így nagyon jó közérzettel indultunk a kötelező programokra.
Nekünk felnőtteknek szakmai programok voltak, míg a gyerekek teljes biztonságban elsétáltak a falumúzeumba ahol kézműves mesterségekkel ismerkedhettek meg és egy bábszinházi előadást is láthattak. Mai napig emlegetik itthon, hogy milyen jó volt.
Mi felnőttek nagy várakozással és érdeklődéssel ültünk be az előadóterembe.

A legelső felszólaló Dudás Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályvezetője volt, Őt követte Dr.Tóth Tibor Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet Főigazgatója, Dr. Vinnai Győző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormánymegbizott és Német Péter Gábor Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ Vezetője.
Ezek a szakemberek, a nevelőszülők és családjuk jelenlegi helyzetével, a rólunk szóló tervekről és elképzelésekről beszéltek.

Majd a résztvevő szervezetek által kijelőlt nevelőszülők, pármondatos bemutatás után, kitüntetést kaptak munkájuk elismeréseként.Sok nevet soroltal fel,de amikor az én nevem is elhangzott, szinte földbegyökerezett a lábam és nemtudtam nagy zavaromban mit kell tennem. Teljesen meg voltam hatva, így nehogy elbőgjem magam, csak vigyorogtam.

Még szerencse, hogy jött a szünet, így össze tudtam szedni magam!
Szünet után pódiumbeszélgetés volt a vérszerinti kapcsolattartásról és hazagondozásról. Vacsorát követően szórakoztatóműsor és tánc volt, ami fergeteges hangulatúra sikeredett.
Igaz, másnap reggel az eső egy kicsit meglepett bennünket, de nem hagytuk magunkat eltántorítani a lehetőségtől, hogy jólérezzük magunkat. A gyerekeknek a rendőrség, katonaság mutatott sok új dolgot, aztán Ők mutathatták meg mennyire ügyesek a kreativ dolgokban és az ügyességi versenyekben.

Mi felnőttek különböző civil és egyházi szervezettel ismerkedtünk meg, majd vásárolhattunk a Nyíregyháza melletti falvakból érkező felnőttotthonok ápoltjainak munkáiból.
Ebéd után számunkra véget ért a szenzációs kirándulás.Elindultunk haza, és este nyolcra már itthon is voltunk, tele élménnyel és pozitiv dologgal feltöltekezve.
Nemtudom mivel tettem többet, mint a többi nevelőszülőtársam, akik ugyanúgy éjt- nappallá téve helyt állnak a gyerekek mellett, időnként kilátástalan helyzetekben,akik ugyanúgy sírnak mikor hazagondozásra vagy örökbeadásra kerül egy általa évekig ölelgetett gyerek, akik ugyanúgy feláldoznak mindent ami körülöttük van, csak azért hogy biztonságot adjanak a náluk lévőknek, de nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért, amit munkám elismerése miatt kaptam,és kívánom minden társamnak, legyen része egy ilyen elismerésben!

Köszönöm!

Szálka Tiborné Panni