A Fészek Gyermekvédő Egyesület Tagsága részére

Kedves Egyesületi Tagok!

Akármilyen munkát végzünk is, már több mint egy évre mindannyian nagyon nehéz körülmények között dolgozunk. Az Egyesület sem kivétel ez alól. Ugyanakkor a tragikus veszteségek közepette is mindent megteszünk azért, hogy a Fészek működését a legjobb tudásunk szerint, változatlan szakmai színvonalon fenntartsuk. Ahogyan tavaly ilyenkor is írtam, ezekben a nehéz időkben is fontos megőriznünk azokat az értékeket, ami miatt a Fészek létrejött.

A Fészek törvény által előírt soron következő feladata az lenne, hogy a közgyűlés fogadja el az Egyesület 2020. évről szóló számviteli beszámolóját, valamint annak közhasznúsági mellékletét, majd azt május utolsó napjáig helyezze letétbe és tegye közzé. A közgyűlés mostani feladata lenne az is, hogy elfogadja az Elnökség éves beszámolóját az Egyesület 2020. évi munkájáról, az intézmények 2020. évi szakmai beszámolóját, az intézmények és az Egyesület 2021. évi munkaterveit, valamint az Egyesület és intézményei 2021. évi költségvetését. A közgyűlésen hangzana el felügyelőbizottság jelentése is a 2020. évi számviteli beszámolóról.

Ezekben a napokban tehát a közgyűlésen kellene találkoznunk egymással, hogy közösen vitassuk meg legfontosabb ügyeinket. A gyűlést viszont még bizonytalan ideig nem tudjuk megtartani. A járványhelyzet számadatai ugyan bíztatóak, a veszélyhelyzet azonban jelenleg is fennáll. Ezen okból a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdése szerint jelenleg is tilos gyűlést szervezni, illetve tartani.

Ennek ellenére - tekintettel az igen szoros, május 31-ei határidőre - az előzőekben felsorolt feladatokat sürgősen el kell végeznünk. Erre a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet ad megoldást. Ennek alapján – ugyanúgy, ahogyan tavaly - közgyűlés tartása helyett az elnökség hozhatja meg a szükséges döntéseket. Ezzel a Fészek eleget tud tenni a törvény által előírt letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségnek. Ezért a szükséges döntések meghozatalára 2021. május 21. 10:00 órára összehívtuk az elnökségi ülést.

Ugyanakkor az elnökség ezzel nem veszi el a közgyűléstől a döntés jogát, mert a járvány miatti veszélyhelyzet elmúltát követő 90 napon belül össze fogjuk hívni a közgyűlést és ott ismételten, akkor már a tagsággal közösen is megtárgyaljuk a fenti kérdéseket. Ekkor a közgyűlésnek módjában áll majd az elnökség által most elfogadásra kerülő határozatokat szükség szerint módosítani vagy akár hatályon kívül helyezni.

A Fészek honlapján már most közzé tesszük az elnökségnek elfogadásra javasolt tervezeteket (melyeket itt az aláhúzott szövegre kattintva tudtoktok megnyitni, elolvasni), azaz az Egyesület 2020. évről szóló számviteli beszámolóját, valamint annak közhasznúsági mellékletét, az elnökség éves beszámolóját az Egyesület 2020. évi munkájáról, a "Fészek" Gyermekek Átmeneti Otthonának 2020. évi szakmai beszámolóját, a "Fészek" Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózatának 2020. évi szakmai beszámolója, az intézmények és az Egyesület 2021. évi munkaterveit, továbbá az Egyesület és intézményei 2021. évi költségvetését. Arra kérjük a Tisztelt Tagságot, hogy akinek ezen tervezetekre már most észrevétele lenne, szíveskedjék azt  az elnökség részére a hellsz@feszekegyesulet.hue-mail címre megküldve eljuttatni. Ezzel nagyban segítené az Egyesület munkáját.

Változatlanul bízom benne, hogy most is úrrá leszünk a nehézségeken, és hamarosan ismét együtt lehetünk.

Érd, 2021. május 19.

Tisztelettel:

A Fészek Gyermekvédő Egyesület elnöksége nevében:

Nyitrai-Hell Szilvia

titkár

IBAN: HU54 11742111-20027928-

2740 Abony, Csiky Gergely u. 3.