Címlap » Nevelőszülői képzés

A NEVELŐSZÜLŐI/HELYETTES SZÜLŐI KÉPZÉSRŐL

FELHÍVÁS NEVELŐSZÜLŐI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA!

Gondolt már arra, hogy szívesen segítene nehéz sorsú gyermekeken, de nem tudta, hogyan?
Tudta Ön, hogy hazánkban ma közel tízezer gyermek nem élhet családi körülmények között?

• Ha szívesen gondoskodna saját otthonában család nélkül maradt, segítségre szoruló gyermekekről,
  • Ha úgy érzi, van Önben elegendő türelem, elfogadás, szeretet és empátia,
  • Ha személye és lakáskörülményei megfelelnek a törvényi előírásoknak,
  • És vállalja, hogy elvégzi az általunk szervezett felkészítő tanfolyamot,

Jelentkezzen Nevelőszülőnek!
A szakmai segítséget és a törvény áltat garantált finanszírozást a Baptista Egyház Országos Szociális Intézményfenntartó Központja által fenntartott „Fészek” Nevelőszülői Hálózat biztosítja.

Elsősorban Budapesten, és Budapest környékén élők jelentkezését várjuk. A Jelentkezés folyamatos.

Elérhetőségeink, ahol jelentkezhet, vagy felteheti kérdéseit:

Tel/fax: 0623/375-843
Mobil: 0670/382-6484

A NEVELŐSZÜLŐI/HELYETTES SZÜLŐI KÉPZÉSRŐL

Tisztelt Nevelőszülőnek Jelentkező! Kedves Érdeklődő!

Az alábbiakban a Fészek Gyermekvédő Egyesület nevelőszülői képzéséről tájékozódhat.

Egyesületünk 1999 óta szervez nevelőszülőket felkészítő programokat, évente 2-3 csoportot indítunk. Trénereink az Egyesület nagy tapasztalatú munkatársai, akik saját, államilag elismert és engedélyezett képzési program szerint dolgoznak. Az elmúlt több mint 15 év alatt 600-nál is több nevelőszülőt képeztünk ki, majd számukra tényleges nevelőszülői tevékenység ellátására is biztosítottunk lehetőséget. A most képződő nevelőszülők a Fészek Gyermekvédő Egyesület által működtetett „Fészek” Nevelőszülői Hálózathoz csatlakozhatnak.

Tájékoztatónk segítségével szeretnénk röviden vázolni, hogy mit is jelent pontosan a helyettes szülőség/nevelőszülőség fogalma, mik a feladatai, és melyek az alkalmasság feltételei. Továbbá néhány szóban ismertetni fogjuk a képzés lényegét, menetét, és azokat a további lépéseket, melyek szükségesek a képzésre való jelentkezéshez.

Örömmel vesszük, ha Ön is csatlakozni kíván Nevelőszülői Csapatunkhoz!

Nevelőszülői képzés

A helyettes szülői és nevelőszülői tevékenységről

A helyettes szülői/nevelőszülői alkalmasság feltételei (Gyvt 49 § és 54 §)

A képzésről

A képzésre való jelentkezés menete

Ha az Egyesültünk tevékenységével, vagy a nevelőszülői képzéssel kapcsolatban további kérdései merülnének fel, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

Megkeresését az alábbi elérhetőségeinken várjuk:

Tel./fax: 06-23/375-843

e-mail: info@feszekegyesulet.hu

Báló Ottília

ügyvezető

*******

A korai anya-gyermek kapcsolat hatásáról

"Anyamadár- szárny nő ki minden ujjon,
hogy gyermekének szíve odabújjon."
(Mécs László)

Nagyon nagy a felelőssége minden szülőnek, nevelőszülőnek, mikor gyermeket nevel. A nevelőszülőknek nehezebb dolguk van, hiszen sokszor olyan gyerekek kerülnek a családjukba, akik nem kapták meg csecsemőként azt, amire minden gyereknek szüksége lenne. A nevelés során jelentkező problémák általában visszavezethetők a korai anya-gyermek kapcsolat hiányosságára. Ahhoz, hogy az életre tudjuk felkészíteni, kapcsolatok kialakítására képessé tenni, sikerüljön beilleszkednie különböző közösségekbe, nagyon fontos, hogy milyen emlékeket raktároz el kora gyermekkorából.
Az anya-gyermek kapcsolat az ősmintája minden más emberi kapcsolatnak. Ebben a kapcsolatban tanulja meg minden ember, hogy lehet-e bízni a másik emberben, lehet-e  őt szeretni és értékelni. A megszületett gyermek optimális esetben megérzi, hogy bízhat abban, hogy az emberek tudomást vesznek az igényeiről, és számíthat a segítségükre. Az újszülöttnek veleszületett hajlama van a közelség keresésére. A felnőtt odacsalogatására eszközei vannak, kommunikál (sírás, mosoly, tekintet). Ez egy ragaszkodó magatartás.
Későbbi életében jelentkező magatartási problémák, érthetetlen reakciók, beilleszkedési zavarokból az anya-gyermek kapcsolat sérülésére következtethetünk. Ha nem kapja meg azt a biztonságot és támogatást, amire szüksége van, sérül
az érzelmi fejlődése.
Legáltalánosabb védekezési módja, hogy elfojtja az érzéseit. Ez azért veszélyes, mert tudat alatt ezek az érzések megmaradnak, nem tűnnek el, és később a legváratlanabb helyzetekben feltörhetnek. Elég egy illat, egy kifejezés, egy mozdulat, ami emlékeket aktiválhat tudatuk mélyéből. Ilyenkor szoktunk értetlenül állni a váratlan reagálások, megnyilvánulások előtt.
Gyakori a regresszió, amikor visszacsúszik egy korábbi fejlettségi szintre. Akár újra szájba veszi az ujját, selypítve beszél, bepisil, stb. Sokszor találkozunk azzal, amikor visszahúzódik, magába fordul.
Mindennapi problémánk, az antiszociális viselkedés. Ilyenkor tudattalanul a szeretetelvesztése és az utána való sóvárgás motiválja. Ismerős a mozgásos nyugtalanság, valamint a szorongás. Félti a fontos kapcsolatait, a kapott szeretetet túlbiztosítaná, vagy csökken a játék- és tanulási kedve.
Lehet segíteni, gyógyítani a gyerekeket, de csak kapcsolatban, és nem egyedül. Lelki gyógyulásuk első jele lehet, hogy felszínre kerül a harag és a gyűlölet a korábbi megfosztottság miatt. Ez a harag az őt befogadó és szerető emberekre vetül, esetleg antiszociális viselkedésben nyilvánul meg. A nevelő szülőknek tudniuk kell ezt, és bírniuk a nem nekik szóló haragot. A környezet ugyanis csak hosszú ideig tartó türelmével, állandóságával és stabilitásával tud gyógyulást hozni a gyermeknek.
Az újévben kívánok minden nevelőszülőnek sok-sok türelmet, kitartást, a gyerekeknek pedig önzetlen szeretetet.

Szinatkasz Sztavroszné
nevelőszülői  tanácsadó

IBAN: HU54 11742111-20027928-

2740 Abony, Csiky Gergely u. 3.