CSODÁLATOS NYÁR - 2021. évi táborok és élmények a Fészek Gyermekvédő Egyesületnél

A Fészek Gyermekvédő Egyesület gondozásában élő közel 400 gyermek számára öt tábort szerveztünk 2021. év nyarán. Csodálatos élményekkel és felejthetetlen együtt töltött idővel lettünk gazdagabbak. Hálás szívvel köszönjük minden támogatónknak és segítőnknek – táboroztatónak, cégnek és magánszemélynek! Külön köszönet a Tábitha Gyermek-, és Gyermekhospice Alapítvány Őrangyalok programjának, az Innovelle Pharma Kft.-nek és a jótékony futóknak – az Ultra Tisza-tó Charity minden adományozójának és a szervezőknek!

A táborokról egy-egy rövid beszámoló:

Az első tábort 2021. július 5. és 9. között szerveztük meg a Kecskeméttől kb. 20 km-re lévő Nyíri erdőben, a Vackor Vár Erdei Iskolában. A tábor lakóinak létszáma 44 fő volt, melybe a gyerekeken kívül beletartozott a 4 Fészkes kolléga – nevelőszülői tanácsadó is. Az előre egyeztetett programban, amit az erdei iskola munkatársai szerveztek és vezettek számos érdekes játék és tudásanyag szerepelt a vadászat szépségeiről és szükségességéről, a vadon élő állatokról, az erdő hasznosságáról. Sok izgalmas dolgot tudtunk meg kirándulásaink alkalmával az erdő lakóiról, az itt élő növényekről, állatokról, rovarokról miközben megbeszéltük az erdőjárás szabályait is. Nagyon sokat játszottunk közösen a gyerekekkel: kötelet húztunk, számháborúztunk, kézműveskedtünk vasaló-gyönggyel, gipszet festettünk, só-liszt gyurmáztunk, kártyáztunk, fontunk. Nagy élmény volt a gyerekek számára a szabadjáték a szokatlanul nagy és új élményeket és lehetőségeket nyújtó erdőben, ahol számtalan „bunki” épült, nagyokat lehetett barangolni, óriási felfedezéseket lehetett megélni.

A legnagyobb élmény talán mégis az utolsó este megrendezett bátorságpróba volt, amire a gyerekek egész héten készültek mind ismeretek begyűjtésével, mind mentálisan. A próba lényege, hogy a héten megszerzett tudás és tapasztalatok alapján este sötétedés után az erdő bizonyos pontjain elrejtett feladványokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A pálya életkorra és a személyiségre tekintettel több nehézségi –„bátorsági” fokra oszlott. A legnagyobbak és legbátrabbak az erdő legtávolabbi zugaiba is eljuthattak bizonyítván, hogy Ők már igazi nagy fiúk és lányok, míg a kisebbek az erdei iskola közvetlen közelében kaptak feladatot.

2021. július 19-23 között a tiszakécskei Lajó-tanyán napközis tábor keretében intenzív lovas-terápián vehettek részt a Fészek Gyermekvédő Egyesület gondozásában élő gyerekek. Megismerkedhettek a lovak ápolásával, a velük kapcsolatos népszokásokkal, történelmükkel, s hát persze lovagolhattak, különböző gyakorlatokat végezhettek lóháton, ami nagyban segíti a gyerekek szorongásainak leküzdését, az irányok megismerését, áttételesen fejleszti szociális kapcsolataikat, növeli önbizalmukat. A gyerekek és az oktatók is nagy harmóniában voltak egymással, s szeretnék jövőre újra együtt tölteni a nyár néhány napját!

2021. július 19.-24. között a 14 férőhelyes Átmeneti Gyermekotthon táborozott a Balaton partján. Szerencsére csodálatos volt az idő, így minden nap tudott a csapat fürödni. Az otthon táborozásában mindig az a különleges, hogy itt egészen picik, akár újszülöttek is laknak: nem mindig könnyű olyan programot találni, melyen 0-3 év közötti gyerekek és nagyobbak részére is egyforma örömöt nyújtanak. A ház lakóinak 80%-a most látta életében először a Magyar tengert, sőt nyaralni sem volt még… A Balaton a kicsik számára az elején félelmet keltett, de gyorsan ráéreztek a strandolás ízére. Volt a csapat állatkertben, kalóz-hajón, kirándulni és vízibiciklizni. Felejthetetlen, életre szóló élményekkel tértek haza.

2021. augusztus 1. – 14. között 70 gyermekvédelmi gondoskodásban élő, elsősorban 7 – 14 év közötti gyermekkel vettünk részt táborozásban a Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégiumában, Kecskeméten megrendezett People Team Táborban. A gyerektábor helyszíne az ország egyik legjobb kollégiuma ötszáz férőhellyel, kétágyas, komfortos ikerszobákkal, saját fürdőszobákkal és mellékhelyiségekkel. A kollégium 35.000 m2 területen helyezkedik el: teniszpályával, röpi-pályával, 6 sportpályával, ugrálókkal, ping-pong, csocsó és sok más érdekességgel, színpaddal, hangárral, padokkal és szaletlikkel, árnyékos és napsütötte helyszínekkel minden igényt igyekezett kielégíteni.

A táborozók minden nap délelőttönként legalább három kiscsoportos foglalkozáson vettek részt a választott téma szerint. A délutáni és az esti programok már minden táborlakónak szóltak közösen, egészen a takarodóig. Vetélkedők, versenyek, közösségi játékok, sportesemények és meghívott vendégek tarkították a PT-vakációt.

A Hangárban a tábori büfé ébresztőtől takarodóig nyitva tartott: a büfé logisztikai központ is volt egyben. A tábori kaja isteni és bőséges volt. Napi háromszor közösen étkeztünk: mindig a gyerekek kedvében jártak a konyhások, olyan ételeket főztek, melyre senki nem mondta, hogy nem szeretem – illetve volt választási lehetőség. Gyümölcs, joghurt, leves, víz pedig folyamatosan ingyen rendelkezésre állt az egész nap folyamán a táborlakók részére. Egy szabály volt: ételt a hangárból kivinni tilos! És a pocséklás is vétek volt.

A táborlakók lelkes, egymással versengő csapatokat alakítottak. Hol az egyik, hol a másik nyert, de a végén senki nem maradt le a jutalmazásról. A játék kedvéért mindig versenyeztünk. Pusztán a győzelemért már ritkábban. Az idő gyakran meghajlott a táborban: az egyik percben Cézárral mókáztunk, a másikban ősemberek kergettek, legközelebb 3015-ben diktáltuk a divatot.

Úgy laktunk együtt, mintha az egész tábor egyetlen nagy család lenne. Az is volt. Valódi nemzetközi társasággal, fiatal, jó fej mókamesterekkel és rengeteg meglepetéssel készültek a táboroztatók nekünk.

A PT tématáboraiban nemcsak szórakozást és vakációs élményeket, hanem tudást is kaptak a táborozók. A délelőttöket mindenki a választott témával, a délutánokat és az estéket pedig fakultatív vagy egyszerre az egész társaságnak szóló programokkal töltötte.

A táborozók az egyes témákon belül érdeklődés, kor és felkészültség szerint is a megfelelő társakra leltek. Az együtt dolgozó, 4-15 fős csapatok foglalkozásait pedagógusok, szakemberek és fiatal segítők fogták össze.

A tábor fő célja az volt, hogy mindenki jól érezze magát, és közben okosodjon is, mert atanulás jó. Cél volt, hogy a foglalkozásokat a gyerekek és a tanárok is ugyanúgy élvezzék. A táborozókat igyekeztek arra inspirálni, hogy a nyáron kapott lendületet később se hagyják elveszni.

És ami ebben a táborban a legzseniálisabb: a PÉLDAMUTATÁS!

A szelektív hulladékgyűjtéstől, a nem „pocsékolunk”-on át az egészségesen élünk (nem dohányzunk, nem iszunk, nem mérgezzük magunkat semmivel), nem beszélünk csúnyán, összeszedjük a szemetet, megértőek és kedvesek vagyunk egymással, elfogadjuk a másikat, türelemmel és megértéssel vagyunk mások iránt, stb.

A sok magyarázás és beszéd helyett célravezetőbb mutatni az újat. Csodálatos mintát kaptunk, remek emberektől. Bízunk benne, hogy jövőre is részt vehetünk ebben a különleges táborban.

A táborok önálló, rendkívüli univerzumok voltak, ahova megérkezni az egyik legfantasztikusabb dolog a világon, a búcsúzkodás pedig többnyire csak könnyek között megy. Egy olyan vidámpark, ahol a barátok és ismerősök hasznosan és vidáman tölthetnek el akár több hetet is nyaranta. Köszönjük, hogy ilyen eseménydús, élménygazdag nyarunk lehetett!

IBAN: HU54 11742111-20027928-

2740 Abony, Csiky Gergely u. 3.