Jelenlegi hely

Címlap » Az én történetem...

ÁLOM ÉS ILLÚZIÓ – a főállású nevelőszülőség - Az én történetem...

Az elmúlt napokban pro és kontra sok mindent olvastam és hallottam a főállású nevelőszülőségről.
Mivel több, mint három évtizede dolgozom a család gyermek és ifjúságvédelemben, kimondottan nevelőszülői családokkal, leírom, hogy mit is gondolok erről, illetve mik a tapasztalataim és mit látok a jövő kilátásairól.

30 évesen kerültem a pályára és nagyon tetszett, amikor először, még abban az átkos rendszerben az az egyetlen uralkodó párt kitalálta, hogy a kormány segíti és megbecsüli a nevelőszülőket, és lehetőséget ad arra, hogy a nevelőszülők választhassák azt a lehetőséget, hogy hivatásos nevelőszülőként, fizetésért, társadalom és nyugdíjbiztosítás mellett, szabadság biztosításával lássák el feladatukat.

Néhány évre rá már nem csupán az 5 vagy annál több gyereket vállaló nevelőszülőknek adatott meg ez a lehetőség, hanem a három kisgyermeket nevelőknek is. Élen jártam ebben a szervezésben és a kicsik kihelyezésében, oly annyira, hogy még Miniszteri Kitüntetést is kaptam az akkori Minisztertől, Csehák Judittól.  Dehogyis láttam én akkor a kulisszák mögé, hogy pénz és hatalom mozgat mindent, hogy pályázatok és pályáztatók is lehetnek e mögött a hatalmas lehetőség mögött. Dehogyis láttam a szomorú véget, amikor már nem volt pénz ebben a dologban és nem tudták finanszírozni, dehogyis láttam a gyerekek és nevelőszülői családok könnyeit, kétségbeesett nyilatkozataikat, amikor megszüntették a státuszukat és mint hagyományos nevelőszülők választaniuk kellett: vagy alig pénzből is ellátják a hozzájuk nőtt, szeretett gyereket, vagy visszaadják az intézményes nevelés kötelékébe.

Manapság 30 évvel öregebben már látom az akkorihoz hasonló párhuzamos folyamatot.  Csak most az Európai Unió által erre a célra felajánlott pénzeket pumpáljuk a gyerekvédelembe, hogy úgy lássék, mint akkor: Pártunknak és Kormányunknak fontosak a gyerekek és nevelőszülői családok. Tömi belénk az unió a pénzt, kitaláltunk új képzést, oktatást, a nevelőszülőség hivatássá lesz, fizetett állás lesz című mesét.

Vajon miért van ennyire de javu érzésem? Ezt már átéltem valahol valamikor… Miért féltem annyira a gyerekeket és a családokat? Miért érzem azt, hogy most a választások előtt fontos a munkahelyteremtés és pénz is van erre, de mi lesz később? Mi lesz, ha elfogy a pénz? Mi lesz, ha a mostani egypártrendszernek már nem lesz szüksége ezekre a családokra? Mert most megszűnnek a munkahelyek, megszűnik a GYES, GYET lehetősége, van-e esély arra, hogy valaha is visszakaphatják ezeket a családok, ha majd a munkahelyük veszélybe kerül?  Ma már nincs létbiztonság és a gyerekeknek ruha, cipő, ennivaló kell.

Olvasom pro és kontra a véleményeket. Látom, hallom folyik a törvénykezés. 10 évig küzdöttem azért sokakkal együtt, hogy ha a gyereket rábízzuk a nevelőszülőkre, bízzuk már rá a gyámi jogokat is! Most a gyámi jogokat is elveszik tőlük. Hivatásos gyámokat helyeznek ki a családok feje felé, a gyerekek úgymond érdekében.  Nem értem. Mintha visszarendeződne minden. Mintha felesleges lett volna az elmúlt 30 év, mintha csak szélmalomharc folyt volna és a gyerekek és családjaik, se a vér szerinti, sem pedig a nevelőszülői családjuk nem lenne fontos senkinek se, aki döntéshozó helyzetben van.
Olvasom pro és kontra a véleményeket és szomorú vagyok, mert mintha egy gyermekvédelmi mutyi rajzolódna ki a felszíni hazugságok mögött. Jó lenne azt álmodni, hogy nincs igazam.

2013. november 07.


Vincze Dezsőné Milánovics Danica
gyermekvédelmi szaktanácsadó

Kapcsolat

Fészek Gyermekvédő Egyesület

Székhely:

2030 Érd, Karolina u. 3.
Tel/fax: 0623/375-843
Mobil: 0670/382-6484
www.feszekegyesulet.hu
info@feszekegyesulet.hu

Bankszámlaszám:
11742111-20027928

IBAN: HU54 11742111-20027928-
00000000

Adószám:
18663664-1-13

Telephelyek:
2030 Érd, Alsó u. 52.
1105 Budapest, Mádi u. 15.
6060 Tiszakécske, Déryné u. 14.
2740 Abony, Csiky Gergely u. 3.
 

Támogatások

3. Jótékonysági Futás

Videó a  "Jótékonysági futás a Fészek Gyermekek Átmeneti Otthona javára 2017." - eseményéről

Belépés