"Segítség nélkül nem megy"

Alábbiakban olvasható a hvg.hu-n megjelent "Szégyen és stigma: amikor egy tinédzser anya lesz" című írás, melyben megszólal Báló Ottília igazgató és Borbély Márta nevelőszülő.

<<<TOVÁBB A CIKKHEZ >>>

"Az érdi székhelyű, négy telephellyel működő Fészek Gyermekvédő Egyesülethez gyakran kerülnek krízishelyzetben lévő, várandós tinédzserek. Az országos nevelőszülői és helyettes szülői hálózatot működtető szervezet igazgatója, Báló Ottília azt mondja, tapasztalatuk szerint azok a lányok, akik a hálózatba kerülnek, szeretnék megtartani a gyereküket. Előfordul viszont az is, hogy örökbe adják, vagy az abortuszt választják. „Fontos, hogy az anyáknak egy szakember segítsen meghozni a megfelelő döntést. Valaki olyan, aki objektíven fel tudja mérni az esélyeket és a következményeket” – világít rá arra, mennyire kritikus ilyenkor a segítség.

Az igazgató szerint az elsődleges cél, hogy az anyát a családja közelében tudják tartani. Az alapellátásban tanácsadással segítik a rászorulókat. Ha ezzel nem oldható meg biztonságosan a várandós anya családban tartása, akkor kerülhet átmeneti gyermekotthonba, ahol a cél még mindig ugyanaz: visszasegíteni a családba, felkészíteni a lányanyát és a családját a közös életre. Az átmeneti otthonban maximum 1-1,5 év áll rendelkezésre a problémák megoldására.

Az elhelyezés bármikor lezárulhat, ha a család visszafogadja a lányt. Megoldás lehet a nagykorúsítás és a házasságkötés. Ha nincs lehetőség egyikre sem, és nincs, aki gondoskodjon az anyáról és gyermekéről, akkor szükséges a gyermekvédelmi szakellátás. Ennek két formája lehet: a nevelőszülői elhelyezés vagy a gyermekotthon. Szükség szerint az anya nagykorúságát követően is maradhat a szakellátásban, ha a feltételeket teljesíti, ezt hívják utógondozói ellátásnak.

Borbély Mártának igazán gazdag tapasztalatai vannak arról, hogy milyen átsegíteni egy tinédzsert az anyává válás kemény, embert próbáló folyamatán. A tiszakécskei nevelőszülőhöz 2003-ban került először öt lány. Közülük az egyiknek gyereke született. Később újabb két terhes lányt nevelt."

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson ide.