MASNI

Lehetőséget kívántuk teremteni fiatal lányoknak közösen gondolkodni női szerepeikről (önmagunk, mint nő; feleség-, társ-szerep; anya-szerep; barátnő-, dolgozónő-szerep…), értékeikről, erőforrásaikról. Terveinkben szerepelt egy olyan közösség alakulásának elősegítése, ami önálló, életképes megtartó erőt jelenthet a lányoknak, ahol egymásban segítő, támogató kapcsolatokra találhatnak, ahol megélhetik az elfogadást, a különbözőségeik melletti hasonlóságaikat, ahol lehetnek őszinték és nyíltak magukkal és társaikkal. Segíteni akartunk, hogy felismerjék saját értékes voltukat, szépségüket, lelki gazdagságukat, növekedjen önismeretük és önbizalmuk, gyakorolják az egymásra figyelést, az asszertív kommunikációt, megtapasztalják, hogy képesek megértetni magukat és megérteni másokat. Lehetőséget akartunk biztosítani arra, hogy megélhessék akár fájdalmas élményeiket, csalódásaikat egy támogató, elfogadó légkörben, ahol a megértő szeretet által gyógyulhatnak sebeik.

Így került sor 2017 november és 2018 január között, összesen 6 találkozással, az első „Masni”-ra.

A foglalkozások alkalmával művészetterápiás, meseterápiás, imaginációs technikákat alkalmaztunk. Mint mentálhigiénés segítő szakemberek, a rogers-i segítő beszélgetés módszerét alkalmaztuk a témák, esetek, vagy mélyebb érzelmeket megmozgató helyzetetekben.

Az alkalmak során a Lányoknak volt lehetőségük felismerni erényeiket és nehézségeiket, ránézni kapcsolataik minőségére, volt egyéni és csoportos feladat, amiben elmélyülve vagy éppen jókat nevetve ismerkedtek magukkal és egymással. Végül megoszthatták, megfogalmazhatták érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat és élményeket, emlékeket, ismereteket gyűjthettek.

A választott „Én-kavics”-ból képzeletben kifaraghatták üzenetüket a világnak, az életnek –  megfogalmazva az éppen aktuális válaszukat a Ki vagyok? és Mit akarok? kérdésekre. Rácsodálkoztak saját és társaik képzeletbeli alkotásaira és őszinte elismerést, támogatást, bíztatást nyújtottak egymásnak.

Alkottak továbbá, nem csak képzeletben, hanem saját „Én-reklám”-ot készítetve, kiemelték saját értékeiket, pozitív tulajdonságaikat, egyediségüket, megélve kreativitásukat és önkifejező képességüket.

Gyakran előfordult, hogy a terveknek nagyon kicsi hányadát sikerült megvalósítani, de a legjobb alkalmak azok lettek, amikor terveinket elengedve hagytuk szabadon beszélgetni az éppen aktuális nehézségeikről, kérdéseikről. Egy emberként tudtak a bajban lévő mellé állni és nagyon hatékony, kortárs segítséget nyújtani, igaz értékeket felismerni és megfogalmazni.

Minden alkalommal megtapasztaltuk, hogy felszabadultan, vidáman mennek el, akár milyen hangulatban is érkeztek – ezt vissza is jelezték, mint ahogy azt az igényüket is, hogy „ne legyen vége” a Masninak.

A Masninak – ebben a formában – vége lett. Tavaszra tervezünk egy közös Csak Csajos Pikniket, és adott a lehetőség arra, hogy ha valamelyiküknek van olyan kérdése, amiről velünk együtt szeretne gondolkodni, vagy éppen egyéni mentálhigiénés segítséget kér, mi szívesen segítünk. Másrészt vannak Ők egymásnak (a találkozáshoz helyet továbbra is tudunk biztosítani), és van a FB csoport, ahol tarthatják, tartják a kapcsolatot.

A Lányok írták a „Masni”-ról:

„Vidám voltam, jó volt, hogy kifejezhettem önmagam… biztonságban éreztem magam”

„Most már tudom, nem vagyok egyedül az érzéseimmel”

„Rájöttem, hogy minden nő egyforma, és mégis más. Segítenek, önbizalmat adnak, megértenek, kritizálnak és szeretnek J

„Néha fáradtan jöttem, de nagyon jól éreztem magam, mert megértő emberek között voltam”

„az volt a legjobb, amikor sírtam és mindenki mellém állt, senki nem nevetett ki, nyugodtan beszélhettem a bajaimról”

„ magammal viszek a Masniról türelmet, empátiát, szeretetet és sok jó tanácsot az életre”

„csak az volt rossz, hogy vége lett J

„jó volt, hogy megbecsültek, a hangulatom minden alkalommal jobb lett! Köszönöm!”

„megtanultam, hogy nem mindent nekem kell egy kapcsolatban teljesítenem, csak azért mert nő vagyok”

„úgy hívnék meg másokat, hogy elmondanám, hogy ha baja van valakinek, az itt enyhülni fog” és, hogy „itt rájössz, hogy nem vagy egyedül”

„Az volt a legjobb, amikor kiválaszthattam a saját kövemet és magammal vihettem”

„boldog vagyok, csak már most hiányérzetem van, amiért vége lett…”

„rájöttem, hogy lehet változni, csak akarni kell. Nekem ebben segített a Masni”

Mi is köszönjük Nektek az élményt Lányok!

Székely Márta és Utasiné S. Enikő